Anul trecut, am prăjit câteva cafele experimentale minunate de la Finca Juan Martin. Tocmai am primit trei noi loturi din recolta proaspătă a acestei ferme inovatoare. Începem cu soiul etiopian Harrar, elegant și cu o profunzime incredibilă a aromei.
Ceașca
Este o cafea complexă și elegantă. Strălucirea citricelor și căpșunile dulci ajută la definirea unui caracter frumos, fructat. Palatul luxuriant amintește de sirop de arțar și caramel. O dată ce se răcește, apare o notă florală soft de violetă.
Ferma
Finca Juan Martin este o fermă inovatoare și experimentală deținută și operată de Banexport. Scopul și accentul acestui proiect este de a cultiva, recolta și procesa diferite soiuri și de a dezvolta practici adecvate pentru fiecare etapă în vederea obținerii unei calități optime a cafelei.
Dincolo de aceasta, Juan Martin servește drept resursă și exemplu pentru producătorii de cafea care își vând și exportă cafeaua prin intermediul Banexport. Situat în cea mai înaltă zonă din Sotara, la doar 30 de minute de Popayan, capitala regiunii Cauca, Juan Martin este dedicat dezvoltării unor practici ecologice, precum și furnizării de locuri de muncă și oportunități educaționale pentru comunitate.
Cafelele de aici sunt cultivate, recoltate și procesate respectând cele mai înalte standarde de calitate, organizare și control, în funcție de condițiile ambientale, precum și de nevoile specifice cerute de fiecare soi, determinate de diverși factori, inclusiv nivelul Brix, conținutul de umiditate și caracteristicile dorite pentru ceașcă.
Procesul
La fel ca în cazul fiecărei cafele de la Juan Martin, prelucrarea lor expertă adaugă caracterul natural al cireșelor. Acest lot a fost procesat în stil anaerob spălat. Cireșele proaspăt recoltate sunt fermentate peste noapte în saci GrainPro înainte de a fi depulpate, spălate și uscate. Rezultatul este o ceașcă clean, cu o profunzime elegantă.