Cu păduri native dense, altitudine mare și sol roșu bogat, frumoasa regiune Guji este una dintre cele mai frumoase din Etiopia. Aceasta este prima noastră lansare de la Gigesa și suntem serios impresionați de această cafea elegantă. Cu o notă proeminentă de piersică coaptă, aceasta are un caracter etiopian scris peste tot.
In ceașcă
Aromele de fructe dulci cu sâmburi și floare de soc sunt unele dintre notele noastre etiopiene preferate. Piersica coaptă este suculentă și dulce în ceașcă, susținută de fructe de pădure, caise uscate și mătăsos asemănător mierii la gust.
Ferma
Gigesa a fost înființată în 2014 de către Faysel Adham Yonis, un producător de cafea care înțelege valoarea prelucrării cu atenție în păstrarea aromelor unice ale cafelei etiopiene. Gigesa este situat în Danbi Uddo Kebele – sau oraș – în districtul Shakisso din Zona Guji.
Guji este o zonă împădurită din sudul Etiopiei. Înainte de începutul anilor 2000, această regiune era considerată parte a Sidama, dar de atunci a fost desemnată propria sa regiune. Oamenii din Guji cultivă grădini de cafea la altitudini foarte mari în solul roșu bogat al zonelor muntoase, deosebind acest profil de cafea de cel din regiunile învecinate.
Peste 850 de membri, care dețin ferme între 2-5 hectare la altitudini între 1800 și 1950 de metri deasupra nivelului mării, contribuie cu cireșe la stația de spălat Gigesa. Există două lagune și zone plantate cu iarbă de vetiver pentru tratarea apelor uzate de la cafeaua spălată.
Procesul
Cireșele sunt sortate manual și trecute printr-un rezervor de plutire: „plutitoarele” necoapte sunt îndepărtate. Cireșele sunt apoi pulverizate și transferate în rezervoare de apă pentru a fermenta în apă dulce de râu timp de 36 până la 48 de ore, înainte de etapa finală de spălare în care mucilagiul rămas este îndepărtat. Boabele de cafea sunt apoi uscate pe paturi înălțate timp de 5-15 zile, în funcție de vreme.