Cultivată în satul Gatare, suntem încântați să împărtășim această cafea frumoasă pentru prima dată. Districtul Nyamasheke găzduiește unii dintre producătorii noștri preferați din Rwanda, iar Gatare a fost prelucrat la stația de spălat Mahembe, deținută de Justin Musabyimana. La o altitudine de 1700 până la 1900 m, cireșele roșii Bourbon își dezvoltă încet complexitatea proaspătă. Așteptați-vă la straturi delicioase de fructe și o textură elegantă.
Cupa
Un profil proaspăt și curat. Așteptați-vă note de coacăze negre, struguri, citrice și ceai negru. Dulceața și aciditatea sunt bine echilibrate, cu note persistente de ceai negru și caramel pe măsură ce se răcește.
Ferma
În cadrul comunității Gatare, micii fermieri își livrează cireșele la stația de spălat Mahembe pentru procesare. Fermele sunt predominant mici, conduse de o familie. Familiile gestionează îngrijirea plantelor și culesul cireșelor, cultivând adesea culturi suplimentare pentru consumul personal.
Sezonul din Rwanda poate dura din martie până în august, dar în cea mai mare parte, cireșele pentru Gatare sunt culese între mai și iulie.
Procesul
În Rwanda, clima rece predominantă pe tot parcursul sezonului joacă un rol esențial în controlul procesului de fermentație. În primul rând, pielea, pulpa și aproximativ 70% din mucilagii sunt îndepărtate. Cafeaua este apoi fermentată uscat timp de 10-12 ore. După aceasta, pergamentul este gradat și spălat în canale, apoi se separă în două grade în funcție de densitate. Ulterior este înmuiat în rezervoare de apă curată timp de 16 ore. Boabele sunt așezate pe paturi de uscare africane pentru o perioadă de până la 21 de zile. În toată această perioadă sunt acoperite cu plase de umbră în cele mai călduroase ore, noaptea și ori de câte ori plouă.