Cu o lansare dedicată – o cină gourmet și o petrecere pe cinste, Anca Ungureanu – co-fondatoarea Beans&Dots, a adus în shop-ul cafenelelor și sardinele Belle-Iloise, o poveste gourmet din Țara Bascilor Franceză, o tradiție de aproape 100 de ani conservată cu arome și ingrediente care celebrează prin gust peștele.
Cum ai descoperit sardinele gourmet?
Sardinele sunt parte din călătoriile mele. Prima dată le-am descoperit în Portugalia, Lisabona, o țară cu tradiție în producția de sardine, și mai apoi atenția mea s-a mutat către Țara Bascilor Franceză, o zonă recunoscută pentru gastronomie și vinuri bune, unde obișnuiesc să îmi petrec vacanța de vară de 6 ani încoace. În ultimii ani aduc din vacanță în bagaj sardine, atât pentru mine, cât și pentru prietenii mei, pe post de cadouri. Cred că sardinele sunt o opțiune rapidă și sănătoasă pentru masă și de atunci ele fac parte din obiceiurile de cină ale familiei mele. Alături de o pâine bună, o salată și un pahar de vin alb sunt combinația perfectă pentru o masă sănătoasă și plină de nutrienți.
Există o amintire personală legată de sardine care te-a inspirat să aduci acest concept la Beans&Dots?
Cred că o parte importantă în dezvoltarea gustului meu culinar pentru sardine a reprezentat-o peștele marinat pe care mătușa mea îl pregătea în copilărie. Unchiul meu era pescar și atunci când aducea pește mult acasă, mătușa mea îl marina și îl conserva. Îl consumam în salate sau ca atare, alături de o salată de ceapă la mesele în familie. Bunicii mele îi plăcea mult salata de ceapă cu pește marinat și măsline.
Care este povestea brandului La Belle-Iloise?
Belle-Iloise este un brand cu tradiție din 1932 care s-a născut în Quiberon, Bretania. Este un business de familie, independent, pentru care calitatea, respectul față de natură și inovația sunt valori de brand. I-am descoperit acum câțiva ani în Saint-Jean-de-Luz, una dintre localitățile idilice de pe malul oceanului Atlantic. Magazinele lor sunt o adevărată poezie plină de culoare. Cutiile de sardine au un design grafic inovator, colorat și care vorbește de la sine despre calitatea conținutului din cutie. Georges Hilliet, fondatorul, provenea dintr-o familie de pescari cu tradiție, a deschis prima conserverie la vârsta de 22 de ani în Port-Maria din Quiberon. Au făcut prima lor supă de pește conservată în 1962, „Genuine Breton Fish Soup”, și au continuat de-a lungul anilor să dezvolte produse inovatoare, combinând condimente și sosuri care ridică la rang de artă acest produs. Primul lor produs care se fabrică și în ziua de azi, „Saint George Sardines”, se găsește la vânzare și spre servire în coffee shop-ul Beans & Dots de pe Primăverii 15.
Ce reprezintă Sardines Secret Society?
Sardines Secret Society își propune să fie o platformă curatoriată pentru iubitorii de sardine, în cadrul căreia vom împărtăși pasiunea noastră pentru sardinele gourmet și vom organiza cine specifice care au în centrul lor sardinele și diversele dish-uri care se pot dezvolta din ele.
Ce feedback ați primit de la petrecerea What if cu meniu pe bază de sardine?
Toți participanții au fost încântați de expunerea pe care au primit-o către diversitatea culinară oferită de acest produs: sardine la cutie. Cina a fost concepută în jurul sardinelor și meniul dezvoltat folosind sardinele în diverse dish-uri: sardine reci, calde, rillettes de pește, servite împreună cu paste. Iar la desert am avut sardine replicate sub formă de ciocolată. Toți ne-au spus că așteaptă cu nerăbdare următoarea cină tematică cu sardine, desigur.
Care sunt cele mai interesante sau neașteptate moduri de a servi sardinele gourmet?
Așa cum spuneam mai sus, sardinele pot fi servite ca atare direct din conservă împreună cu pickles picante, ceapă murată, măsline, unt, pâine bună, sau calde pe toast-uri împreună cu diverse sosuri la bază, în salate, cu paste. Imaginația cred că joacă un rol important și ea poate da naștere la dish-uri simple, dar super delicioase. Mie îmi place mult să le mănânc cu salată de ceapă proaspătă în amintirea bunicii mele.
Ce pairing-uri recomanzi pentru a scoate în evidență aromele?
Eu sunt băutoare de vin alb și atunci cred că sardinele merg bine cu vinuri seci, dar parfumate, cu aciditate moderată care să potențeze calitatea peștelui din sardina gourmet.
Cum arată pentru tine un cadou gourmet? Crezi că există o piață pentru cadouri gourmet în România?
Voi fi foarte fericită să ofer sau să primesc un coș plin cu sardine sau rillettes-uri de ton, somon sau crab alături de o sticlă de vin natural.
Călătorești mult în țară și în străinătate. Crezi că sardinele devin un trend în gastronomie?
Cred că sardinele sunt nelipsite de pe mesele celor care apreciază bucătăria gourmet, dar mai ales a celor care apreciază bucătăria simplă bazată pe calitatea și simplitatea ingredientelor. Franța, Portugalia, Spania sunt țări în bucătăria cărora găsești sardinele. Wine bar-urile din Franța servesc sardine alături de platourile de charcuterie și brâzenturi.
Cred că în România avem o oarecare reținere față de conserve în general pentru că pornim automat de la premisa că ceea ce este conservat nu este neapărat bun și sănătos. E nevoie de o perioadă de educație în zona asta. Gustul și obiceiurile culinare se educă și mă bucur că pot și eu să contribui la asta prin pasiunea mea pentru sardine, creând o astfel de mișcare, Sardines Secret Society.
Sardine Secret Society
Cu o lansare dedicată – o cină gourmet și o petrecere pe cinste, Anca Ungureanu – co-fondatoarea Beans&Dots, a adus în shop-ul cafenelelor și sardinele Belle-Iloise, o poveste gourmet din Țara Bascilor Franceză, o tradiție de aproape 100 de ani conservată cu arome și ingrediente care celebrează prin gust peștele.
Cum ai descoperit sardinele gourmet?
Sardinele sunt parte din călătoriile mele. Prima dată le-am descoperit în Portugalia, Lisabona, o țară cu tradiție în producția de sardine, și mai apoi atenția mea s-a mutat către Țara Bascilor Franceză, o zonă recunoscută pentru gastronomie și vinuri bune, unde obișnuiesc să îmi petrec vacanța de vară de 6 ani încoace. În ultimii ani aduc din vacanță în bagaj sardine, atât pentru mine, cât și pentru prietenii mei, pe post de cadouri. Cred că sardinele sunt o opțiune rapidă și sănătoasă pentru masă și de atunci ele fac parte din obiceiurile de cină ale familiei mele. Alături de o pâine bună, o salată și un pahar de vin alb sunt combinația perfectă pentru o masă sănătoasă și plină de nutrienți.
Există o amintire personală legată de sardine care te-a inspirat să aduci acest concept la Beans&Dots?
Cred că o parte importantă în dezvoltarea gustului meu culinar pentru sardine a reprezentat-o peștele marinat pe care mătușa mea îl pregătea în copilărie. Unchiul meu era pescar și atunci când aducea pește mult acasă, mătușa mea îl marina și îl conserva. Îl consumam în salate sau ca atare, alături de o salată de ceapă la mesele în familie. Bunicii mele îi plăcea mult salata de ceapă cu pește marinat și măsline.
Care este povestea brandului La Belle-Iloise?
Belle-Iloise este un brand cu tradiție din 1932 care s-a născut în Quiberon, Bretania. Este un business de familie, independent, pentru care calitatea, respectul față de natură și inovația sunt valori de brand. I-am descoperit acum câțiva ani în Saint-Jean-de-Luz, una dintre localitățile idilice de pe malul oceanului Atlantic. Magazinele lor sunt o adevărată poezie plină de culoare. Cutiile de sardine au un design grafic inovator, colorat și care vorbește de la sine despre calitatea conținutului din cutie. Georges Hilliet, fondatorul, provenea dintr-o familie de pescari cu tradiție, a deschis prima conserverie la vârsta de 22 de ani în Port-Maria din Quiberon. Au făcut prima lor supă de pește conservată în 1962, „Genuine Breton Fish Soup”, și au continuat de-a lungul anilor să dezvolte produse inovatoare, combinând condimente și sosuri care ridică la rang de artă acest produs. Primul lor produs care se fabrică și în ziua de azi, „Saint George Sardines”, se găsește la vânzare și spre servire în coffee shop-ul Beans & Dots de pe Primăverii 15.
Ce reprezintă Sardines Secret Society?
Sardines Secret Society își propune să fie o platformă curatoriată pentru iubitorii de sardine, în cadrul căreia vom împărtăși pasiunea noastră pentru sardinele gourmet și vom organiza cine specifice care au în centrul lor sardinele și diversele dish-uri care se pot dezvolta din ele.
Ce feedback ați primit de la petrecerea What if cu meniu pe bază de sardine?
Toți participanții au fost încântați de expunerea pe care au primit-o către diversitatea culinară oferită de acest produs: sardine la cutie. Cina a fost concepută în jurul sardinelor și meniul dezvoltat folosind sardinele în diverse dish-uri: sardine reci, calde, rillettes de pește, servite împreună cu paste. Iar la desert am avut sardine replicate sub formă de ciocolată. Toți ne-au spus că așteaptă cu nerăbdare următoarea cină tematică cu sardine, desigur.
Care sunt cele mai interesante sau neașteptate moduri de a servi sardinele gourmet?
Așa cum spuneam mai sus, sardinele pot fi servite ca atare direct din conservă împreună cu pickles picante, ceapă murată, măsline, unt, pâine bună, sau calde pe toast-uri împreună cu diverse sosuri la bază, în salate, cu paste. Imaginația cred că joacă un rol important și ea poate da naștere la dish-uri simple, dar super delicioase. Mie îmi place mult să le mănânc cu salată de ceapă proaspătă în amintirea bunicii mele.
Ce pairing-uri recomanzi pentru a scoate în evidență aromele?
Eu sunt băutoare de vin alb și atunci cred că sardinele merg bine cu vinuri seci, dar parfumate, cu aciditate moderată care să potențeze calitatea peștelui din sardina gourmet.
Cum arată pentru tine un cadou gourmet? Crezi că există o piață pentru cadouri gourmet în România?
Voi fi foarte fericită să ofer sau să primesc un coș plin cu sardine sau rillettes-uri de ton, somon sau crab alături de o sticlă de vin natural.
Călătorești mult în țară și în străinătate. Crezi că sardinele devin un trend în gastronomie?
Cred că sardinele sunt nelipsite de pe mesele celor care apreciază bucătăria gourmet, dar mai ales a celor care apreciază bucătăria simplă bazată pe calitatea și simplitatea ingredientelor. Franța, Portugalia, Spania sunt țări în bucătăria cărora găsești sardinele. Wine bar-urile din Franța servesc sardine alături de platourile de charcuterie și brâzenturi.
Cred că în România avem o oarecare reținere față de conserve în general pentru că pornim automat de la premisa că ceea ce este conservat nu este neapărat bun și sănătos. E nevoie de o perioadă de educație în zona asta. Gustul și obiceiurile culinare se educă și mă bucur că pot și eu să contribui la asta prin pasiunea mea pentru sardine, creând o astfel de mișcare, Sardines Secret Society.