Într-un exercițiu de sinceritate și introspecție, Anca, Alex, Toma și Ruxandra au regândit meniul de la Beans&Dots Kitchen, având în minte un singur lucru: ceea ce le place lor să mănânce cel mai mult. Simplu. Lejer. Gustos. Un meniu deloc sofisticat. Un meniu nereinterpretat. Un meniu comun cu mâncare onestă. Everyday food.
„Mâncare gustoasă, deloc complicată, pe care să o poți mânca în fiecare zi din săptămână. Fix ce ne place nouă să mâncăm, pentru că filosofia din spatele Beans & Dots este sa le servim oamenilor la masă doar ce ne place nouă, fondatorilor, să mâncăm și să bem,” Anca, co-fondatoare Beans& Dots.
Poftiți la masă
Pentru că noul meniul este gândit pe placul echipei din spatele Beans&Dots, i-am întrebat care a fost contribuția lor și de ce. La fel ca atunci când descoperim notele unei cafele, așa credem că se întâmplă și cu memoria gustului: citești o poveste despre un fel de mâncare și ți se activează toate papilele. Poftiți la masă cu Toma, Anca și Ruxandra!
Pentru Toma, co-fondator Beans&Dots, SALATA CU ROȘII ȘI TELEMEA din meniu are contribuția sa:
„De aproximativ 20 de ani, felul meu de mâncare preferat rămâne o salată de legume amestecată cu brânză. Brânza trebuie să fie rasă sau sfărâmată și să se lipească de legume. Dintre toate legumele, roșia este favorita mea, iar combinația preferată este de roșie cu ulei de măsline, ceapă mărunțită, brânză rasă și pâine proaspătă”.
Provocarea din spatele preparatului: cel mai greu a fost de găsit mixul de roșii potrivit, cu gust și consistență, care să fie răspunsul pentru cea mai bună salată de roșii și telemea.
Anca, co-fondatoare Beans&Dots, și-a dorit ouă umplute, care se regăsesc în noul meniu sub formă de OEUFS MIMOSA astfel:
„Oeufs Mimosa adică ouăle umplute: unul dintre felurile mele favorite pe care bunica mea le pregătea la fiecare sărbătoare în familie. Erau nelipsite de la masă, fie de Paște sau de Crăciun, dar și de la ziua mea de naștere. Acasă le mâncam cu o salată de sfeclă roșie și pâine bună. Le-am redescoperit vara aceasta în Țara Bascilor – partea franceză, și acest lucru mi-a readus aminte de copilărie. Așa am decis să le introducem și în noul nostru menu.”
Provocarea din spatele preparatului: o serie de încercări au fost făcute în bucătărie pentru a găsi mixul potrivit de texturi și culori, pentru contrast, dar mai ales pentru gust.
Ruxandra, marketing manager Beans&Dots, a contribuit la fiecare preparat, iar propunerea ei va fi în curând în meniu: pește și un sos de „te lingi pe degete’’.
Provocarea din spatele preparatului: alegerea tipului de pește a fost relativ simplă, însă semnătura bucătarului se va vedea la sos și la combinația de cartofi asezonați cu diverse ingrediente, după o rețetă învățată și testată în Italia.
Memoria gustului
Unul dintre atributele esențiale când vine vorba de mâncare este memoria gustului: mulți dintre noi avem dezvoltat acest „mușchi” care se activează ca umami, al cincilea gust recent descoperit, și care se traduce simplu printr-o bucurie generată de amestecul perfect de ingrediente. Am mers mai departe în călătoria gastronomică a noului meniu să descoperim ce gust declanșează o amintire specifică din copilărie.
Toma: CHIFTELE MARINATE CU PIURE DE CARTOFI pentru că atunci când eram copil, nu-mi amintesc o masă în care să nu fi mâncat cartofi, iar carnea era un răsfăț ocazional. Dar când bunicile sau mama mea prăjeau chiftele, așteptam cu felia de pâine pregătită ca să fie scoase din tigaie. Chifteluțele care „supraviețuiau” apetitului nostru erau de asemenea prăjite, și apoi marinate în sos de roșii, bineînțeles, iar a doua zi le mâncam cu piure de cartofi, cum altfel.
Anca: Plăcinta cu mere pe care străbunica mea o numea învelită cu mere. Eu am locuit mulți ani acasă la Suceava cu bunicii și străbunica mea. Mam’mare cum îi ziceam noi, nepoții, ne pregătea învelita cu mere de câte ori voiam ceva dulce. În noul menu, la desert a devenit TARTA DE SEZON, căci e mai ușor de servit, iar merele, în funcție de anotimp, vor fi înlocuite și de alte fructe: prune, caise, piersici.
Ruxandra: SALATA DE ROȘII CU CEAPĂ ȘI BRÂNZĂ, dar cu roșii dintr’alea bune, dulci, parfumate. Îmi amintesc de verile petrecute la bunici în Brăila și de mesele pe care le pregăteam împreună cu bunica. Abia așteptam să mă trimită în grădina să culeg roșii proaspete și diverse ierburi aromatice pentru salată. Țin minte că alegeam foarte atent să am cele mai coapte și frumoase roșii și nu mă săturam de acel miros irezistibil și parfumat al codițelor verzi pe care îl simți imediat după ce le culegi de pe vrej. Acesta este un gest cu care am rămas și acum, de fiecare dată când merg la cumpărături. Apoi, bunica adăuga ceapa și brânza proaspată, făcută în casă. Iar la final, partea preferată: pâine caldă pe care o înmuiam în sosul rămas. De poveste! Adoram simplitatea lucrurilor și cât de lejer îți puteai pregăti o masă copioasă și delicioasă cu puține ingrediente, dar bune.
Simplu. Lejer. Gustos. Noul meniu Beans&Dots Kitchen
Într-un exercițiu de sinceritate și introspecție, Anca, Alex, Toma și Ruxandra au regândit meniul de la Beans&Dots Kitchen, având în minte un singur lucru: ceea ce le place lor să mănânce cel mai mult. Simplu. Lejer. Gustos. Un meniu deloc sofisticat. Un meniu nereinterpretat. Un meniu comun cu mâncare onestă. Everyday food.
„Mâncare gustoasă, deloc complicată, pe care să o poți mânca în fiecare zi din săptămână. Fix ce ne place nouă să mâncăm, pentru că filosofia din spatele Beans & Dots este sa le servim oamenilor la masă doar ce ne place nouă, fondatorilor, să mâncăm și să bem,” Anca, co-fondatoare Beans& Dots.
Poftiți la masă
Pentru că noul meniul este gândit pe placul echipei din spatele Beans&Dots, i-am întrebat care a fost contribuția lor și de ce. La fel ca atunci când descoperim notele unei cafele, așa credem că se întâmplă și cu memoria gustului: citești o poveste despre un fel de mâncare și ți se activează toate papilele. Poftiți la masă cu Toma, Anca și Ruxandra!
Pentru Toma, co-fondator Beans&Dots, SALATA CU ROȘII ȘI TELEMEA din meniu are contribuția sa:
„De aproximativ 20 de ani, felul meu de mâncare preferat rămâne o salată de legume amestecată cu brânză. Brânza trebuie să fie rasă sau sfărâmată și să se lipească de legume. Dintre toate legumele, roșia este favorita mea, iar combinația preferată este de roșie cu ulei de măsline, ceapă mărunțită, brânză rasă și pâine proaspătă”.
Provocarea din spatele preparatului: cel mai greu a fost de găsit mixul de roșii potrivit, cu gust și consistență, care să fie răspunsul pentru cea mai bună salată de roșii și telemea.
Anca, co-fondatoare Beans&Dots, și-a dorit ouă umplute, care se regăsesc în noul meniu sub formă de OEUFS MIMOSA astfel:
„Oeufs Mimosa adică ouăle umplute: unul dintre felurile mele favorite pe care bunica mea le pregătea la fiecare sărbătoare în familie. Erau nelipsite de la masă, fie de Paște sau de Crăciun, dar și de la ziua mea de naștere. Acasă le mâncam cu o salată de sfeclă roșie și pâine bună. Le-am redescoperit vara aceasta în Țara Bascilor – partea franceză, și acest lucru mi-a readus aminte de copilărie. Așa am decis să le introducem și în noul nostru menu.”
Provocarea din spatele preparatului: o serie de încercări au fost făcute în bucătărie pentru a găsi mixul potrivit de texturi și culori, pentru contrast, dar mai ales pentru gust.
Ruxandra, marketing manager Beans&Dots, a contribuit la fiecare preparat, iar propunerea ei va fi în curând în meniu: pește și un sos de „te lingi pe degete’’.
Provocarea din spatele preparatului: alegerea tipului de pește a fost relativ simplă, însă semnătura bucătarului se va vedea la sos și la combinația de cartofi asezonați cu diverse ingrediente, după o rețetă învățată și testată în Italia.
Memoria gustului
Unul dintre atributele esențiale când vine vorba de mâncare este memoria gustului: mulți dintre noi avem dezvoltat acest „mușchi” care se activează ca umami, al cincilea gust recent descoperit, și care se traduce simplu printr-o bucurie generată de amestecul perfect de ingrediente. Am mers mai departe în călătoria gastronomică a noului meniu să descoperim ce gust declanșează o amintire specifică din copilărie.
Toma: CHIFTELE MARINATE CU PIURE DE CARTOFI pentru că atunci când eram copil, nu-mi amintesc o masă în care să nu fi mâncat cartofi, iar carnea era un răsfăț ocazional. Dar când bunicile sau mama mea prăjeau chiftele, așteptam cu felia de pâine pregătită ca să fie scoase din tigaie. Chifteluțele care „supraviețuiau” apetitului nostru erau de asemenea prăjite, și apoi marinate în sos de roșii, bineînțeles, iar a doua zi le mâncam cu piure de cartofi, cum altfel.
Anca: Plăcinta cu mere pe care străbunica mea o numea învelită cu mere. Eu am locuit mulți ani acasă la Suceava cu bunicii și străbunica mea. Mam’mare cum îi ziceam noi, nepoții, ne pregătea învelita cu mere de câte ori voiam ceva dulce. În noul menu, la desert a devenit TARTA DE SEZON, căci e mai ușor de servit, iar merele, în funcție de anotimp, vor fi înlocuite și de alte fructe: prune, caise, piersici.
Ruxandra: SALATA DE ROȘII CU CEAPĂ ȘI BRÂNZĂ, dar cu roșii dintr’alea bune, dulci, parfumate. Îmi amintesc de verile petrecute la bunici în Brăila și de mesele pe care le pregăteam împreună cu bunica. Abia așteptam să mă trimită în grădina să culeg roșii proaspete și diverse ierburi aromatice pentru salată. Țin minte că alegeam foarte atent să am cele mai coapte și frumoase roșii și nu mă săturam de acel miros irezistibil și parfumat al codițelor verzi pe care îl simți imediat după ce le culegi de pe vrej. Acesta este un gest cu care am rămas și acum, de fiecare dată când merg la cumpărături. Apoi, bunica adăuga ceapa și brânza proaspată, făcută în casă. Iar la final, partea preferată: pâine caldă pe care o înmuiam în sosul rămas. De poveste! Adoram simplitatea lucrurilor și cât de lejer îți puteai pregăti o masă copioasă și delicioasă cu puține ingrediente, dar bune.